Mijn taakstraf is niet op tijd volbracht, moet ik nu naar de gevangenis?!

Een opgelegde taakstraf is natuurlijk al erg vervelend. Nóg vervelender is het als het niet is gelukt om de taakstraf binnen de daarvoor gestelde termijn te volbrengen en de taakstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf. Heb je een zogeheten brief omzetting taakstraf ontvangen? Neem dan direct contact met ons op zodat wij tegen deze omzetting in bezwaar kunnen gaan.

Taakstraf omgezet

Als je door de rechter bent veroordeeld tot het verrichten van een werkstraf (taakstraf), ben je verplicht om deze binnen een bepaalde periode uit te voeren. De Reclassering is de organisatie die in Nederland begeleidt bij de uitvoering van de taakstraf. Zij zijn uiteindelijk de organisatie die aan de Officier van Justitie laat weten of de werkstraf met goed gevolg is afgerond of dat deze is mislukt.

In dat laatste geval wordt de taakstraf door de Officier van Justitie middels een brief omzetting taakstraf omgezet naar een gevangenisstraf (vervangende hechtenis). Iedere twee uur werkstraf wordt omgezet in één dag gevangenisstraf, waarbij rekening wordt gehouden met de reeds uitgevoerde uren.

Voorbeeld: Je bent veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Je hebt 10 uur uitgevoerd en de taakstraf is omgezet naar een gevangenisstraf, dan moet je nog (60-10)/2 = 25 dagen vastzitten. 

Uiteraard kan het voorkomen dat het door persoonlijke omstandigheden niet is gelukt om de werkstraf binnen de daarvoor gestelde termijn te verrichten, of is het om een andere reden niet gelukt om de taakstraf uit te voeren. Gelukkig is het mogelijk om tegen de brief omzetting taakstraf in bezwaar te gaan. Dit kan binnen 14 dagen na kennisneming van die beslissing.

Neem daarom direct contact met ons op als je een dergelijke brief hebt ontvangen. Op die manier kunnen wij zo snel mogelijk een bezwaarschrift indienen bij de rechtbank.

Bezwaarschrift

Zoals gezegd is het van belang om zo snel mogelijk in actie te komen en middels een bezwaarschrift te bewerkstelligen dat u een tweede kans krijgt om de taakstraf uit te voeren. Deze behandeling vindt plaats ter zitting bij de raadkamer van de rechtbank. Onze advocaten hebben al vele mensen in deze procedure bijgestaan en weten wat we het beste naar voren kunnen brengen om ervoor te zorgen dat u een tweede kans krijgt en niet in de gevangenis belandt.

Het indienen van een bezwaarschrift heeft echter niet automatisch opschortende werking. Dit betekent dat het kan zijn dat u -in afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift- tóch wordt aangehouden. Reden te meer dat het bezwaarschrift met spoed wordt ingediend.

Wij kunnen echter wel proberen om in afwachting van de behandeling te bewerkstelligen dat u in de tussentijd niet wordt aangehouden als er zwaarwegende belangen zijn.

Mocht u in verband met vervangende hechtenis tóch worden aangehouden en in de gevangenis terechtkomen omdat u de brief niet heeft ontvangen, neem ook dan zo snel mogelijk contact op met een van onze advocaten. Wij kunnen in dat geval in de meeste gevallen alsnog een bezwaarschrift indienen en indien er zwaarwegende belangen het verzoek indienen om de gevangenisstraf tijdelijk te schorsen zodat u in afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift tóch op vrije voeten bent.

Kosten van de procedure

Onze advocaten helpen graag zo veel mogelijk mensen bij het bezwaar tegen de omzetting van hun taakstraf, ook minder vermogenden. Wij werken in dit soort gevallen ook op ‘pro deo’ basis. Dit houdt in dat de kosten door de overheid betaald zullen worden.

Heeft u een omzettingsbrief ontvangen? Neem dan via hier zo snel mogelijk contact met ons op!