Hoeveel kun je voor een prison break krijgen? 

Je kijkt naar buiten. de lucht is strakblauw, je voelt de zon door het raam op je huid branden. Jij zit daar achter die ijzeren tralies. Je wilt naar buiten. En dan bedoel je niet naar buiten om even te luchten, Nee écht naar buiten. Ontsnappen is moeilijk, maar niet onmogelijk. Maar wat voor straf kun je eigenlijk krijgen voor een ontsnappingspoging?

Strafzaken & Vervolging

Er zijn genoeg opvallende verhalen over succesvolle ontsnappingspogingen te vinden. Ontsnappingen zijn ook van alle tijden. Van Hugo de Groot die zich in het jaar 1621 had verstopt in zijn boekenkist die naar buiten werd gebracht tot aan een gedetineerde in Denemarken die in 2012 in de burka van een vrouwelijke bezoeker zomaar de gevangenis uit liep. Sommige pogingen zijn spectaculair te noemen, bijvoorbeeld een gevangene in België die een helikopter had laten huren en met zware wapens van plan was om zijn kleine celletje voorgoed gedag te zeggen.

Een van de laatste succesvolle ontsnappingspogingen in Nederland was een klassieker. Hulda Kiel werkte in de, inmiddels gesloten, gevangenis in Breda in de keuken. Daar heeft zij met een lepel en verfschraper een tunnel naar de buitenlucht gegraven. Pas 6 weken later werd ze aangehouden. Extra straf kreeg ze niet. In het Wetboek van Strafrecht staat ook geen bepaling opgenomen die het ontsnappen uit een gevangenis expliciet strafbaar stelt.

Verlangen naar vrijheid

Het verlangen naar vrijheid hoort bij de natuur van de mens en is normaal. Vrijheid is na het leven ook het grootste goed dat we hebben. Daarom is het ook zo pijnlijk als dat van je wordt afgenomen. Of de natuurlijk drang naar vrijheid van de mens de reden is dat het ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar is gesteld, weet ik niet. Het zou wel een goede achterliggende reden zijn.

De wetgever vond het wel nodig om het helpen bij een ontsnapping strafbaar te stellen. Dus als ik je op ideeën heb gebracht, bijvoorbeeld door de hulp van een vrouw met burka in te schakelen, bedenk dan wel dat die persoon kan worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Als je het doet, doe het dan in je eentje.

Wat ook belangrijk is bij jouw toekomstige ontsnapping, is dat je geen andere strafbare feiten begaat. Als je onderweg een paar deuren sloopt, dan kun je wel worden vervolgd voor vernieling. Als je onderweg een bewaarder tegen het gezicht slaat, dan kun je wel worden vervolgd voor mishandeling. En als je, als uitbarsting van blijdschap vanwege je net heroverde vrijheid, al je kleren uitdoet, dan kun je worden vervolgd voor schennis van de eerbaarheid. Houd er, voordat je plannen maakt om door de ventilatieschachten van de gevangenis naar jouw vrijheid te klauteren, ook rekening mee dat het regime waarin je nu gevangen zit ook iets wordt aangescherpt als je ontsnappingspoging faalt.

Een prison break blijft een fascinerend gegeven. Ontsnappen is niet voor niets een inspiratiebron voor veel films en computerspelletjes. Mocht je binnenkort een poging gaan wagen, houd er dan wel rekening mee dat het moeilijk wordt om daarbij geen andere strafbare feiten te begaan. Als bij jouw uitbraak strafbare feiten worden ontdekt, dan kun je maar beter een goede advocaat hebben die jou met verve bijstaat. In dat geval zijn wij bij Van Asselt & Broere Strafrechtadvocaten je graag van dienst.