Uitnodiging van politie

De politie kan je uitnodigen om langs te komen voor een verhoor. In dat geval ben je een verdachte. De politie wil vragen stellen over mogelijk strafbare feiten. Mocht je een uitnodiging ontvangen, dan doe je er verstandig aan eerst te overleggen met een van onze strafrechtadvocaten.

Het voordeel van een uitnodiging is dat je zelf mag bepalen of je komt. Dat hoeft niet. Alleen zo vrij als dat klinkt, is het niet. In sommige gevallen mag de politie je op komen halen. In dat geval word je aangehouden. Een aanhouding kan ook plaatsvinden als je op heterdaad betrapt wordt.

Op de uitnodiging van de politie staat dat je een advocaat mag consulteren op eigen kosten. Je hebt namelijk pas recht op een door de staat gefinancierde advocaat als je bent aangehouden. En dat is nog niet het geval bij een uitnodiging. Deze zin schrikt echter veel mensen af: ze benaderen geen advocaat en laten zich niet adviseren. Dat kost ze immers geld. Daardoor belasten verdachten zich mogelijk onnodig. Om dit te voorkomen, kun je een van onze specialisten bellen. Wij nemen dat telefoontje graag voor onze rekening.

Sinds maart 2016 bestaat ook het recht voor verdachten om zich tijdens het verhoor door de politie te laten bijstaan. Ook bij een uitnodiging voor verhoor mag een advocaat bij het verhoor aanwezig zijn. Het aantal vrijspraken en sepots is sinds de invoering van dit recht flink.