Wat kunt u doen tegen al dit overheidsgeweld?

Een fout die veel ondernemers maken, want zo welkom is de FIOD helemaal niet. Ook als u niets misdaan heeft. Niet alleen de FIOD, maar ook een opsporingsteam gespecialiseerd in financieel strafrecht kan bij uw onderneming op de stoep staan. Uw onderneming wordt verdacht van een strafbaar feit en de opsporingsambtenaren willen zo veel mogelijk informatie veilig stellen. Het overrompelen van de werknemers en de directie van de verdachte onderneming is een belangrijk wapen. Maar wat kunt u doen tegen al dit overheidsgeweld?

Bel uw advocaat

Natuurlijk is het uiterst verstandig om direct uw advocaat te bellen. De advocaat zal zich vervolgens zo snel mogelijk naar uw onderneming begeven om u met raad en daad bij te staan. Wat kunt u in de tussentijd nog meer doen?

Documenteer

Noteer wie er precies uw kantoorpand komt doorzoeken en waarom ze dit doen. De opsporingsambtenaren willen vaak veel administratie meenemen. Noteer duidelijk wat er precies wordt meegenomen. Als er iets kwijt wordt gemaakt, treft u geen blaam.

Post geheimhouder

De correspondentie tussen u en uw advocaat is heilig. Die post gaat de deur niet uit!

Non coöperatief

Vaak opperen de opsporingsinstanties dat ze eerder weg zijn bij een coöperatieve houding. Dat is allemaal leuk en aardig, maar kan funest zijn voor de verdedigingsstrategie. Wacht met meehelpen tot uw advocaat de kwestie heeft geïnventariseerd. Tot dat is gebeurd, werkt niemand mee.

Zwijgrecht

Zodra u zelf ook verdacht bent, krijgt u bepaalde rechten. Zo hoeft u niet mee te werken aan uw eigen veroordeling en heeft u daarom het recht om te zwijgen. Zeg niks totdat u heeft kunnen overleggen met uw advocaat. Ook werknemers kunnen als verdachte worden aangemerkt. Ook voor hen geldt: zwijgen is goud.