Oekraïense verdachten vrij om te kunnen vechten tegen de Russen.

Vrij om te kunnen vechten tegen de Russen

De verdachten zaten in afwachting van hun berechting gevangen. De raadkamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg boog zich op 29 maart 2022  over het verzoek van hun advocaten om het tweetal voorlopig op vrije voeten te laten. De mannen hebben onder meer minderjarige kinderen in Oekraïne. Zij willen hen in veiligheid brengen en meehelpen hun land te verdedigen.

De raadkamer stemde met het verzoek in. De rechtbank vindt dat er sprake is van ‘bijzondere en zwaarwegende omstandigheden’. Een andere overweging daarbij is dat de behandeling van hun strafzaak niet op korte termijn is te verwachten. Bij een van de twee mannen is het aandeel in de zaak bovendien relatief beperkt.

Onze eigen Henk van Asselt, raadsman van een van de verdachten, is content met het oordeel van de raadkamer: ,,Op 10 maart hadden we hetzelfde verzoek gedaan. Dat werd toen door de rechtbank afgewezen. En wat schetst onze verbazing: een week later bleek dat dezelfde rechtbank een andere Oekraïner in een mensenhandelzaak had vrijgelaten. Daarom hebben we opnieuw een verzoek ingediend. Nu is de rechtbank gelukkig overstag.