Moord op basischool Hoogerheide

De Case

De moord op Jesse Dingemans was zoals gezegd een geruchtmakende moord in Nederland die plaatsvond op 1 december 2006. De achtjarige scholier Jesse Dingemans werd met ernstige verwondingen aan de hals aangetroffen in een klaslokaal van basisschool De Klim-Op in Hoogerheide en overleed korte tijd later. De 22-jarige Julien C. uit Hoogerheide werd later die dag aangehouden als verdachte en werd uiteindelijk veroordeeld tot elf jaar en zeven maanden celstraf en tbs.

De rechtszaak

Julien C. werd op 6 september 2007 door de rechtbank van Breda veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf plus tbs wegens doodslag. Het OM had twintig jaar plus tbs geëist wegens moord. De rechtbank achtte bewezen dat de verdachte Jesse had vermoord met een keukenmes dat hij had meegenomen van huis, maar niet dat hij de moord met voorbedachten rade had gepleegd. Julien C. ontkende echter dat hij iets met de moord te maken had en ging in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie ging eveneens in hoger beroep en eiste wederom twintig jaar en tbs.

Eerste hoger beroep

Op 26 februari 2008 oordeelde het Hof dat er wel degelijk sprake was van moord en veroordeelde de verdachte tot een levenslange gevangenisstraf. Dit mede omdat herhaling niet uitgesloten werd geacht. Tbs werd afgewezen omdat de verdachte onderzoek door het Pieter Baan Centrum had geweigerd. Julien C., die zijn eigen verdediging voerde, kondigde aan in cassatie te gaan.

Eerste cassatie

Op 17 november 2009 verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het gerechtshof. Volgens de Hoge Raad had het gerechtshof onvoldoende onderzocht waarom C. geen advocaat had genomen en kon C. de gevolgen van deze beslissing niet overzien.

Tweede hoger beroep

Op 12 augustus 2010 kwam de zaak opnieuw voor bij het gerechtshof in Arnhem. Julien C. werd deze keer wel bijgestaan door advocaten. Door het OM werd wederom twintig jaar en tbs geëist. Het hof deed echter geen uitspraak en besloot de zaak te heropenen, zodat er een nieuwe rapportage kon komen van een psychiater en een psycholoog. Op 18 mei 2011 werd Julien C. veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag op Dingemans. Julien C. en zijn advocaat gingen tegen deze uitspraak in cassatie, mede omdat ze het niet eens waren met de tbs. Julien C. had niet meegewerkt aan een onderzoek en was daarom van mening dat er geen stoornis was vastgesteld en daarom tbs niet opgelegd kon worden. Het OM besloot van cassatie af te zien, juist omdat tbs was opgelegd.

Tweede cassatie

Op 23 mei 2012 bevestigde de Hoge Raad het vonnis, met aftrek van drie maanden omdat men niet binnen redelijke termijn tot een uitspraak was gekomen. De definitieve straf was daarmee elf jaar en zeven maanden gevangenisstraf plus tbs.