Rijbewijs en verkeerszaken

Is je rijbewijs door de politie in beslag genomen? Heb je gereden onder invloed, een snelheidsovertreding begaan of ben je betrokken bij een verkeersongeval met (ernstig) letsel? De strafrechtadvocaten van Van Asselt & Broere Strafrechtadvocaten staan je bij met professionele begeleiding. Zij zetten zich onder meer in bij verkeerszaken voor klanten van gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen, zoals Stichting Achmea Rechtsbijstand.

Het liefst heb je je rijbewijs al terug voordat de rechtszitting plaatsvindt. Om de rechter hiervan te overtuigen, dienen onze specialisten een goed onderbouwd klaagschrift in. En ook bij de zitting waar de strafzaak wordt behandeld, staan we je bij. Zo weten onze specialisten bijvoorbeeld dat het maken van één verkeersovertreding vaak onvoldoende is om te worden veroordeeld voor een ernstig verkeersongeval met letsel (Artikel 6 Wegenverkeerswet). Ook valt er meestal ook het nodige aan te merken op het dossier dat het Openbaar Ministerie heeft samengesteld.

Veel gestelde vragen over hennep

Kan ik mijn rijbewijs eerder terugkrijgen?

Op de brief waarin staat dat het Openbaar Ministerie het rijbewijs inhoudt, staat tot welke datum dat geldt. Hiervoor houdt het Openbaar Ministerie vaak eigen richtlijnen aan, die in veel gevallen langer zijn dan de rechter zou bepalen. Het rijbewijs wordt dus vaak onnodig lang ingehouden.

Je kunt daartegen een klaagschrift indienen. Dan zal de rechter bekijken of je je rijbewijs eerder terug kan krijgen. De strafrechtadvocaten van Van Asselt & Broere Strafrechtadvocaten staan vaak voor de rechtbank om het rijbewijs terug te krijgen. En dat voor scherpe tarieven.

Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt?

Dat hangt af van de overtreding. Hoe harder je hebt gereden of hoe meer je had gedronken, hoe moeilijker het wordt. Wel kunnen er zwaarwegende persoonlijke belangen zijn om het rijbewijs toch terug te krijgen. Bijvoorbeeld een baan die op het spel staat.

Onze strafrechtspecialisten brengen jouw verhaal zo sterk mogelijk naar voren om de rechter ervan te overtuigen dat je je rijbewijs zo snel mogelijk terug moet krijgen.

Wat moet ik doen om het rijbewijs terug te krijgen?

Een advocaat kan inschatten of het zin heeft om een klaagschrift in te dienen. Met dit klaagschrift vraag je de rechter om het rijbewijs eerder terug te geven. Vaak houdt het Openbaar Ministerie het rijbewijs te lang in. Vraag onze strafrechtadvocaten of het indienen van een klaagschrift zin heeft en laat je bij de rechtszitting bijstaan door een specialist.

Krijg ik een strafblad na een verkeersovertreding?

Dat hangt helemaal af van het incident en de situatie. Kijk hier voor meer informatie.

Ik moet een cursus volgen bij het CBR, wat nu?

Het CBR is de instantie in Nederland die gaat over de rijbevoegdheid van personen. Zij leggen deze cursus dan ook op en daar kom je moeilijk onderuit. Wel kan het ook in je voordeel zijn om de cursus te volgen: de rechter kan ervan worden overtuigd dat jij in jouw zaak al genoeg gestraft bent omdat je deze dure cursus hebt gevolgd. In de praktijk blijkt dat rechters hier rekening mee houden. Ook komt het voor dat, ondanks de cursus van het CBR, iemand wordt vrijgesproken.

Wil je meer informatie
over rechtsbijstand?

Van Asselt & Broere strafrechtadvocaten helpt je graag verder