Dagvaarding ontvangen? Snel handelen!

De dagvaarding is een oproep van de Officier van Justitie om voor de rechter te verschijnen. Als u een dagvaarding heeft ontvangen, is het een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten. Zij kunnen samen met u de zaak voorbereiden en in sommige gevallen kan er zelfs bezwaar worden gemaakt tegen de dagvaarding. In dat laatste geval wordt voorkomen dat de zaak überhaupt voorkomt.

Heeft u een dagvaarding ontvangen en wilt u dat een van onze specialisten u van advies voorziet, klik dan hier!

De procedure

Zoals gezegd is de dagvaarding een uitnodiging van de Officier van Justitie om voor de strafrechter te verschijnen ter verantwoording. Hoewel uitnodiging wellicht klinkt als iets dat je kunt weigeren, is dat bij de dagvaarding niet het geval. Niet op komen dagen weerhoudt de rechter er immers niet van om de strafzaak te behandelen, zelfs als dat betekent dat u dan geen verweer kunt voeren. Raadpleeg daarom altijd een advocaat zodat die u kan bijstaan in de procedure.

Afhankelijk van het feit waarvan u wordt verdacht kunt u worden opgeroepen voor de politierechter of de meervoudige kamer. Deze politierechter (1 rechter) behandelt strafzaken waarin maximaal 1 jaar gevangenisstraf opgelegd kan worden, terwijl de meervoudige kamer (bestaande uit 3 of 5 rechters) de complexere zaken behandeld waarin zwaardere straffen opgelegd kunnen worden.

De voorbereiding

Om goed beslagen ten ijs te komen is het van belang om de zaak goed voor te bereiden. Het is hierbij van belang dat u zich laat bijstaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Die heeft immers vaker met dit bijltje gehakt en weet precies welke strategie in uw zaak de beste is. De advocaat kan inschatten of er wellicht (extra) getuigen en/of deskundigen in uw zaak (nader) moeten worden gehoord.

De kosten

Onze advocaten helpen graag zo veel mogelijk mensen bij het voorbereiden van een strafzaak, ook minder vermogenden. Wij werken in dit soort gevallen ook op ‘pro deo’ basis. Dit houdt in dat de kosten door de overheid betaald zullen worden.

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan via hier zo snel mogelijk contact met ons op!