0165 743 743

Bel ons voor meer informatie

 

Een uitnodiging van politie?

De politie kan personen uitnodigen om langs te komen op het politiebureau voor het verhoor. In dat geval ben je verdachte en wil de politie vragen stellen over mogelijk strafbare feiten. Mocht je een uitnodiging ontvangen, dan doe je er verstandig aan eerst overleg te plegen met een van onze strafrechtadvocaten.

 

Het voordeel van een uitnodiging is dat je zelf mag bepalen of je komt. Het hoeft niet. Alleen zo vrij als dat het klinkt, is het niet. In sommige gevallen mag de politie je op komen halen buiten heterdaad. In dat geval wordt je aangehouden.

 

Op de uitnodiging staat dat je een advocaat mag consulteren op eigen kosten. Je hebt pas recht op een door de staat gefinancierde advocaat op het moment dat je bent aangehouden. Dat is niet het geval bij een uitnodiging. Door het versturen van uitnodigingen probeert de politie veel zaken op te lossen. De zinssnede dat je op eigen kosten een advocaat kan raadplegen, schrikt namelijk veel mensen af, met het gevolg dat die personen zich niet laten adviseren. Die verdachten belasten zichzelf mogelijk onnodig. Dit kan worden voorkomen door een van onze specialisten te bellen. Dat belletje nemen wij voor onze rekening.

 

Sinds maart 2016 bestaat ook het recht voor verdachten om zich tijdens het verhoor door de politie te laten bijstaan. Ook bij een uitnodiging mag er een advocaat bij het verhoor aanwezig zijn. Het aantal vrijspraken en sepots is sinds de invoering van dit recht flink toegenomen. Laat je dus bijstaan door een gespecialiseerde advocaat, ook tijdens het verhoor.

Ik heb een uitnodiging van de politie ontvangen, wat nu?

Bel direct met een van onze strafrechtadvocaten. Zij kunnen jou adviseren. Als het nodig is, word je uitgenodigd voor een gesprek op kantoor. Jouw eerste verhoor is namelijk een belangrijk moment. Het is de eerste keer dat jouw kant van het verhaal naar voren kan worden gebracht. Hierbij loop je een risico dat er te veel wordt verteld. Deze schade is later vaak moeilijk te herstellen. Onze strafrechtadvocaten adviseren jou graag over wat je in het eerste verhoor het beste kan doen. Soms is zwijgen verstandiger dan praten.

Wat kost het?

Het telefonisch overleg is vrijblijvend en nemen wij voor onze rekening.

Ik heb een uitnodiging gehad van de officier van justitie, wat is dat?

Dit is een andere uitnodiging dan die van de politie. De politie nodigt personen uit omdat het onderzoek nog in volle gang is. De politie zegt zich in te spannen om zaken op te lossen. Het Openbaar Ministerie wikkelt de zaken af en legt mogelijke strafbare feiten aan de rechter voor. Soms besluit het Openbaar Ministerie dat de zaak ook kan worden afgedaan met een gesprek met de officier van justitie. In dat geval kan er een straf worden opgelegd. Het in die gevallen erg belangrijk dat je wordt bijgestaan door een specialist.

Wat is het verschil tussen een officierszitting en een dagvaarding?

Een dagvaarding betekent dat je voor de rechter moet verschijnen. Dat is bij de officierszitting niet het geval. Bij een officierszitting ga je in gesprek met de officier van justitie en kan een geldboete of werkstraf worden opgelegd. Ook kunnen gedragsaanwijzingen of een schadevergoeding worden opgelegd. In het gesprek legt de officier van justitie uit wat hij van de zaak vindt en biedt een straf aan. Hiermee hoef je niet akkoord te gaan. In dat geval moet je alsnog voor de rechter verschijnen. Bij de rechter wordt de hele zaak behandeld. Het kan zijn dat je wordt vrijgesproken, of dat er een straf wordt opgelegd. Dit kan variƫren van geldboete tot gevangenisstraf. Tegen de uitspraak van de rechter kan je altijd in hoger beroep gaan.

Moet ik altijd mijn mond houden?

Vaak is het gebruik maken van het zwijgrecht het verstandigst om te doen. Justitie denkt namelijk dat jij iets fout hebt gedaan en Justitie zal dit ook moeten bewijzen. Jij hoeft in eerste instantie niet te bewijzen dat je iets niet hebt gedaan. Het is een klein verschil, maar het maakt veel uit. Vaak zijn er onvoldoende bewijzen en dan is het onverstandig om een verhaal te vertellen. Als je wat verkeerd zegt, dan kan dat namelijk tegen je worden gebruikt. In sommige gevallen is het wel verstandig om jouw kant van het verhaal te vertellen, bijvoorbeeld als jij jezelf hebt moeten verdedigen. Onze strafrechtadvocaten weten wat in jouw geval slim is om te doen.

Straf en strafblad?