0165 743 743

Bel ons voor meer informatie

 

Dagvaarding ontvangen?

Als je een dagvaarding ontvangt, betekent dit dat je voor de rechter moet verschijnen. In dat geval denkt Justitie dat jij een strafbaar feit hebt begaan en vindt dat de rechter daar een straf voor moet opleggen. Bij de rechter heb jij de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en wordt de vraag opgeworpen of er voldoende bewijs aanwezig is. Neem altijd contact op met een gespecialiseerde advocaat zodra je een dagvaarding hebt ontvangen.

 

Wij kunnen jouw procesdossier opvragen. Hierin staat al het onderzoek dat de politie heeft verricht, bijvoorbeeld het horen van getuigen. Wij bestuderen het dossier en analyseren waar de kansen op een vrijspraak liggen. Het kan zijn dat een getuige niet is gehoord of bij de politie heeft gelogen. In dat geval kunnen wij nader onderzoek laten verrichten. Veel mensen gaan zonder advocaat naar de zitting toe. Dit kan een onnodige veroordeling tot gevolg hebben. Neem dus op tijd contact op met een van onze strafrechtspecialisten en voorkom die onnodige veroordeling of te hoge straf.

 

Het kan ook zijn dat je een uitnodiging van de officier van justitie hebt ontvangen om op gesprek te komen. Dit noemen we een ‘officierszitting’, een ‘TOM-zitting’ of een zitting waarbij een strafbeschikking wordt uitgevaardigd. Ook in dit geval kan jij je laten bijstaan door een van onze strafrechtadvocaten. Dit is slim om te doen, omdat ook bij een officierszitting een straf kan worden opgelegd, met alle nadelige gevolgen van dien.

Krijg ik een strafblad?

Als je wordt vrijgesproken niet. In andere gevallen kan er een aantekening op jouw justitie documentatie volgen. Voor meer informatie, zie hier.

Wat kost het?

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor door de Staat gefinancierde rechtsbijstand, een toevoeging. Als dat niet het geval is, dan bieden wij concurrerende tarieven aan. Kijk voor meer informatie hier.

Hoe lang van te voren moet ik het doorgeven?

Het liefst zo snel mogelijk. Dan hebben wij de tijd om eventuele onderzoekswensen in te dienen. Deze onderzoekswensen moeten het liefst twee weken voor de zitting worden doorgegeven. Mocht het zo zijn dat je op korte termijn moet voorkomen, bijvoorbeeld morgen of diezelfde dag, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons kantoor, mogelijk kunnen onze strafrechtadvocaten je alsnog verder helpen.

Wat is het verschil tussen een officierszitting en een dagvaarding?

Een dagvaarding betekent dat je voor de rechter moet verschijnen. Dat is bij de officierszitting niet het geval. Bij een officierszitting ga je in gesprek met de officier van justitie en kan een geldboete of werkstraf worden opgelegd. Ook kunnen gedragsaanwijzingen of een schadevergoeding worden opgelegd. In het gesprek legt de officier van justitie uit wat hij van de zaak vindt en biedt een straf aan. Hiermee hoef je niet akkoord te gaan. In dat geval moet je alsnog voor de rechter verschijnen. Bij de rechter wordt de hele zaak behandeld. Het kan zijn dat je wordt vrijgesproken, of dat er een straf wordt opgelegd. Dit kan variëren van geldboete tot gevangenisstraf. Tegen de uitspraak van de rechter kan je altijd in hoger beroep gaan.

Een oproep van het gerechtshof ontvangen?

Dan kan het zijn dat je als beklaagde wordt gehoord. Het Openbaar Ministerie heeft in dat geval besloten om jou niet te vervolgen, maar de persoon die aangifte heeft gedaan is het daar niet mee eens. Deze beslissing kan aan het gerechtshof worden voorgelegd. Mocht het gerechtshof redenen zien om jou alsnog te laten vervolgen, dan stelt het hof jou eerst in staat om jouw verhaal te doen. Dit is een belangrijke zitting, omdat met een goed pleidooi het gerechtshof ervan kan worden overtuigd dat je niet moet worden vervolgd. Neem in dat geval dus altijd contact op met een van onze specialisten.

Dagvaarding gemist?

Heb je de dagvaarding gemist en is het je duidelijk geworden dat je toch bent veroordeeld? Dan ben je bij verstek veroordeeld. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met kantoor. Onze specialisten kunnen jou vertellen wat je verder moet doen. Mogelijk kan je nog in hoger beroep. In dat geval krijg je alsnog de kans om jouw verhaal aan de rechter te vertellen.

Dagvaarding in hoger beroep?

Als je het niet eens bent met het vonnis van de rechter, dan kan je hiertegen in hoger beroep bij het gerechtshof. Mocht je in hoger beroep willen, laat dat dan zo snel mogelijk weten. Je kan namelijk maar tot twee weken na de uitspraak van de rechter in hoger beroep. Dit is een zogenoemde fatale termijn. Daarna is de zaak onherroepelijk en kan niet meer in hoger beroep worden gegaan.

 

Mocht je in hoger beroep door een van onze specialisten willen worden bijgestaan, dan is dat mogelijk. Onze specialisten kunnen beoordelen of het doorzetten van hoger beroep zin heeft. Mochten er kansen zijn, dan kan het dossier van de vorige advocaat worden overgenomen.