0165 743 743

Bel ons voor meer informatie

 

Ik word verdacht

De politie kan je uitnodigen om langs te komen voor een verhoor. In dat geval ben je een verdachte. De politie wil vragen stellen over mogelijk strafbare feiten. Mocht je een uitnodiging ontvangen, dan doe je er verstandig aan eerst te overleggen met een van onze strafrechtadvocaten.

 

Het voordeel van een uitnodiging is dat je zelf mag bepalen of je komt. Dat hoeft niet. Alleen zo vrij als dat klinkt, is het niet. In sommige gevallen mag de politie je op komen halen. In dat geval word je aangehouden. Een aanhouding kan ook plaatsvinden als je op heterdaad betrapt wordt.

 

Op de uitnodiging van de politie staat dat je een advocaat mag consulteren op eigen kosten. Je hebt namelijk pas recht op een door de staat gefinancierde advocaat als je bent aangehouden. En dat is nog niet het geval bij een uitnodiging. Deze zin schrikt veel mensen af: ze benaderen geen advocaat en laten zich niet adviseren. Dat kost ze namelijk geld. Daardoor belasten verdachten zich mogelijk onnodig. Om dit te voorkomen, kun je een van onze specialisten bellen. Wij nemen dat telefoontje graag voor onze rekening.

 

Sinds maart 2016 bestaat ook het recht voor verdachten om zich tijdens het verhoor door de politie te laten bijstaan. Ook bij een uitnodiging voor verhoor mag een advocaat bij het verhoor aanwezig zijn. Het aantal vrijspraken en sepots is sinds de invoering van dit recht flink toegenomen. Laat je dus bijstaan door een gespecialiseerde advocaat, ook tijdens het verhoor.

Ik heb een uitnodiging van de politie ontvangen… wat nu?

Bel direct met een van onze strafrechtadvocaten. Zij kunnen jou adviseren. Als het nodig is, word je uitgenodigd voor een gesprek bij ons op kantoor. Jouw eerste verhoor is namelijk een belangrijk moment. Het is de eerste keer dat jouw kant van het verhaal naar voren kan worden gebracht. Hierbij loop je een risico dat er te veel wordt verteld. Deze schade is later vaak moeilijk te herstellen. Onze strafrechtadvocaten adviseren jou graag over wat je in het eerste verhoor het beste kan doen. Soms is zwijgen verstandiger dan praten.

Wat kost het?

Het telefonisch overleg is vrijblijvend en nemen wij voor onze rekening.

Ik heb een uitnodiging gehad van de officier van justitie, wat is dat?

Dit is een andere uitnodiging dan die van de politie. De politie nodigt personen uit omdat het onderzoek nog in volle gang is. De politie zegt zich in te spannen om zaken op te lossen. Het Openbaar Ministerie wikkelt de zaken af en legt mogelijke strafbare feiten aan de rechter voor. Soms besluit het Openbaar Ministerie dat de zaak ook kan worden afgedaan met een gesprek met de officier van justitie. In dat geval kan er een straf worden opgelegd. Het is in die gevallen erg belangrijk dat je wordt bijgestaan door een specialist.

Moet ik altijd mijn mond houden?

Vaak is het gebruikmaken van het zwijgrecht het verstandigst om te doen. Justitie denkt namelijk dat jij iets fout hebt gedaan en Justitie zal dit ook moeten bewijzen. Jij hoeft op dat moment nog niet te bewijzen dat je iets niet hebt gedaan. Het is een klein verschil, maar het maakt veel uit. Vaak is er onvoldoende bewijs en dan is het onverstandig om een verhaal te vertellen. Als je wat verkeerd zegt, dan kan dat namelijk tegen je worden gebruikt.

 

In sommige gevallen is het wel verstandig om jouw kant van het verhaal te vertellen, bijvoorbeeld als jij jezelf hebt moeten verdedigen. Onze strafrechtadvocaten weten wat in jouw geval slim is om te doen.